top of page

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

 

Dragi Credinciosi,

Vineri 8 noiembrie 2013, la ora 7PM va asteptam la biserica noastra pentru Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si Acatistul Sf. Arhangheli.

 

Biserica Ortodoxa praznuieste in ziua de 8 noiembrie, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Vechimea sarbatorii inchinate Sfintilor Mihail si Gavriil dateaza din secolul V. La origine a fost o simpla aniversare a sfintirii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, aceasta sarbatoare a ajuns sa se adreseze si Sfantului Gavriil, ca mai tarziu sa devina o sarbatoare inchinata tuturor Sfintilor Ingeri.

 

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.

 

Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu. 

Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii.

 

Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc. In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

 

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sunt si patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane.

 

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/soborul-sfintilor-mihail-gavriil-122169.html

 

Va asteptam cu drag.

Doamne ajuta!

Pr. Ion Proteasa

Tel (917) 648-1772

bottom of page