top of page

Scoala Duminicala

OBIECTIVE 2017

Scoala Duminicala a Bisericii Sf. Ioan Valahul

Octombrie-Decembrie 2017

I.              OBIECTIV/ CONSIDERATII GENERALE

Obiectivul lectiilor oferite in cadrul Scolii duminicale a Bisericii Sf. Ioan Valahul este explicarea cultului ortodox pe intelesul celor mici si cultivarea dragostei si a unei relatii crestinesti cu Cristos, cu Dumnezeu, cu Biserica, cu credinta Invierii si a vietii vesnice, a Mantuirii. Dorim sa familiarizam copiii cu Sfintele Taine pe care sa le cunoasca si sa le marturiseasca. Dorim sa formam tineri cu o cultura de baza, capabili sa inteleaga doctrina crestin ortodoxa, sa comunice si sa interactioneze cu semenii, sa utilizeze principiile morale crestine in viata lor cotidiana.

 

-  Fiecare lectie incepe cu rugaciunea Imparate ceresc (copiii recita in picioare, si se inchina); se repeta Tatal nostru” in limbile romana si engleza.

 

- La incheierea lectiei, copiii repeta indemnul “Adu-ti aminte de Dumnezeu pentru ca si EL sa isi aduca intotdeauna aminte de tine!”

 

II. TEMATICA

OCTOMBRIE

-“In numele Tatalui…” Sfanta Cruce (sensul ei spiritual, activitati interactive, copiii vor desena ei insisi, asambla si decora cruci); cum ne inchinam corect si ce semnifica fiecare miscare a mainii. “Orice fapta buna este o cruce.” (Sfantul Marcu Ascetul)

-Sfintele Taine: Impartasania (definire, savarsire, primitori, Proskomidia); copiii vor desenat potir, lingurita, lumanare; -vor discuta ce simbolizeaza painea si vinul 

-Invierea fiului vaduvei din Nain (vor asculta povestea biblica privind icoana; vor reda continutul in propriile cuvinte; vor discuta despre misterele nasterii, vietti, mortii si despre ce este o minune?

-Sf. Cuv. Parascheva de la Iasi; ce inseamna “hramul” unei biserici.

-Domnul Isus a poruncit bolii si mortii (Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor. Invierea fiicei lui Iair); ce alte minuni a mai infaptuit Domnul Isus.

-Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvoratorul de Mir si Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (ale carui moaste se afla la Catedrala Patriarhala)

NOIEMBRIE

- Cum ajungem crestini si cum traiesc copiii lui Dumnezeu (botezul, Sfanta Liturghie, rugaciunea, Biblia, spovedania, milostenia); cantecul “De esti crestin”

-Crezul- simbolul credintei. (explicarea, discutarea, memorarea versetelor).   

- “Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui.” (Matei 5,7) Bogatul nemilostiv si saracul Lazar

-Sf. Arhangheli Mihail si Gavrilil si al tuturor cerestilor puteri

- Pilda Samarineanului milostiv; Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina. Ce este o parabola?

- Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului

- Intrarea in biserica a Maicii Domnului. Cum ne comportam in biserica?

Sf. Ap. Andrei, cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei

 DECEMBRIE

- Rolul preotului in viata noastra personala, a parohiei, a comunitatii;

Vesmintele preotesti

-Ce este Icoana? Ce reprezinta si cum o veneram? Semnificatia lumanarilor in biserica ortodoxa.

-Vindecarea orbului din Ierihon; -Tamaduirea femeii garbove

-“Sfintii coboara cerul pe pamant.” (Nicoale Iorga): Sf. Ierarh Nicolae, facatorul de minuni; Sf. Arhidiacon Stefan

-Pilda celor poftiti la cina; pregatirea serbarii de Craciun

-Dumnezeu l-a trimis pe fiul Lui (Nasterea Domnului); copilaria lui Isus; Isus in Templu; colinde de Craciun;

III. METODOLOGIE

Metoda comunicativa. Se vor utiliza: icoane, obiecte religioase, activitati facilitate de Touchboard, metode interactive, dialog constant, lucrul in grup, jocuri de rol, repetitii corale si individuale, brainstorming, proiecte, activitati: “Ne jucam si despre Dumnezeu aflam’; pilde ortodoxe si povestiri cu talc, cantece si jocuri crestine, ghicitori, imagini de colorat; activitati si teste de recapitulare si evaluare.

 

PROGRAMUL SCOLII DUMINICALE

 

1 Octombrie 2017

Scoala Romaneasca din Ridgewood, NJ isi deschide portile pentru noul an scolar cu un eveniment de prezentare generala a programului din toamna aceasta.

Data: 1 Octombrie, 2017
Orele: 2:00 - 3:30PM
Locația: Sala de clasa 

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de web a scolii sau pe cea de Facebook.

Please reload

Pentru evenimente trecute dati click aici.

bottom of page