top of page

Sfanta Parascheva

 

Duminica 13 octombrie 2013, cinstim la biserica noastra pe Sfanta Parascheva.

 

Este al doilea Hram al bisericii, si a fost ales la infiintarea bisericii de Consiliul Doamnelor, asa cum este traditia.

 

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Moastele Cuvioasei Parascheva au fost aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si asezate pe 14 octombrie 1641, in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“. In anul 1887, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iasi. Ocrotitoarea Moldovei aduna an de an, la Iasi, sute de mii de pelerini.

 

Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie. Este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in Romania. Onomasticul grecesc paraskevi inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri". In traditia populara "Sfanta Vineri" era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea. Bisericile care au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva sunt intr-un numar mare.

 

Consiliul Doamnelor pregateste o masa frumoasa tradionala pentru cinstirea Sfantei Paraschiva, care este si ocrotitoarea bisericii noastre.

 

Masa va fi dupa slujba, incepand cu ora 1PM, in sala sociala de jos din casa albastra de vis-à-vis de biserica.

 

Va invitam cu drag sa fiti alaturi de noi la aceasta sarbatoare. Pentru buna organizare a mesei, va rugam sa confirmati participarea cu un scurt email si numarul de persoane, inainte de sambata 5 octombrie. Este important sa avem numarul de persoane pentru a putea pregati mancare indeajuns pentru toata lumea.

 

Din meniu: aperitive, sarmale cu mamaliga, peste prajit cu orez si salata, friptura de pui, vin, fructe, desert, cafea.

 

Donatie sugerata si mult apreciata de $30 de persoana, copiii gratuit.

 

Va asteptam cu drag!

Pr. Ion Proteasa, Consiliul Bisericii si Consiliul DoamnelorTel (917) 648-1772

Pentru detalii cu organizarea mesei, puteti contacta pe Dna Liliana BadeaTel (201) 697-2157

 

http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfanta-cuvioasa-parascheva/sfanta-parascheva-cuvioasa-care-cunoaste-granite-74518.html

http://www.sfanta-parascheva.ro/

 

bottom of page