top of page

Postul Craciunului

 

Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil.

 

Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

 

In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica

 

Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.

 

http://www.crestinortodox.ro/post/postul-craciunului-68386.html

 

http://www.crestinortodox.ro/post/postul-nasterii-domnului-142697.html

 

Postul acesta al Craciunului este, deci, in primul rand, o pregatire, o sfintire a gandurilor, a simtirilor, a trupului si sufletului nostru prin pocainta, prin Spovedanie si Impartasanie, prin citirea mai deasa a Sfintei Scripturi si a scrierilor sfintilor si printr-o atentie spirituala deosebita ca sa devenim „biserica sfintita” in sufletele si in trupurile noastre.

 

In al doilea rand, vedem ca o sarbatoare foarte populara sau foarte cunoscuta din timpul Postului Craciunului este pomenirea Sfantului Ierarh Nicolae, care a trait in secolul al IV-lea si a imbinat apararea Ortodoxiei cu grija fata de saraci, de orfani, de oamenii necajiti, insingurati si infrigurati. Deci, in aceasta perioada a Postului intelegem ca, pe langa pregatirea noastra duhovniceasca interioara, trebuie sa facem si milostenie sau sa fim milostivi ca Sfantul Nicolae, daruind altora, ca semn al iubirii noastre fratesti, daruri spirituale si daruri materiale, dupa putinta, iar daca nu avem niciun dar material, macar sa oferim un cuvant bun, o mana de ajutor, o incurajare unui om sarac, singur si deznadajduit, intristat sau indoliat. Aceasta milostenie sau aceasta daruire catre altii este pregatirea noastra pentru a primi pe Cel ce este Marele Dar, pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos, daruit de Dumnezeu Tatal „pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire.”

 

Prin urmare, Postul Craciunului, ca abtinere de la produse de origine animala, se uneste cu rugaciunea si cu impartasirea euharistica mai deasa, pentru sfintirea noastra, dar si cu milostenia, ca semn al prezentei iubirii milostive a lui Hristos in noi. De fapt, cand primesti un dar material ti se umple mana, dar cand daruiesti cu bucurie si smerenie ti se umple inima de prezenta lui Dumnezeu Cel milostiv in tine. Astfel, Postul Nasterii Domnului este perioada darurilor care se arata in milostenie si culmineaza cu darurile de Craciun, ca simbol al raspunsului nostru la multele daruri duhovnicesti pe care Dumnezeu Fiul ni le aduce prin intruparea Sa si prin nasterea Sa ca om in pestera Betleemului.

 

 

bottom of page